Het Eva Demaya Centrum in Malawi – 2014

Eva Demaya Centre Het Eva Demaya Centrum ligt in het Noorden van Malawi in een afgelegen en uitgestrekt, bergachtig landschap. Het leven is er hard. Gebrek aan inkomen, voedseltekort, ziekte, sterfte en veel weeskinderen om voor te zorgen, behoren tot de omstandigheden waar de bevolking dagelijks mee te kampen heeft. Al vanaf 2001 is het Centrum bezig om de lokale bevolking bij te staan in de problemen van hun dagelijks leven.

Het centrum heeft onder meer projecten op het gebied van gezondheidszorg, weeskinderenzorg, milieubescherming en microkredieten. Voor de Malawiërs is het centrum van levensbelang; met name voor een geneeskundige behandeling komen ze er vanuit de wijde omtrek naartoe.

Gezondheidszorg is dan ook het grootste project van het Eva Demaya Centrum. Zo is er een polikliniek, een kraamkliniek, zwangerschapscontrole en een consultatiebureau. Maar ook voedselhulp, HIV-tests en aidsvoorlichting, een homeopathische kliniek en traditionele geneeswijzen maken deel uit van het zorgaanbod van het centrum. In het Eva Demaya Centrum bestaan Westerse, traditionele en natuurlijke geneeswijzen naast elkaar: de reguliere arts, de verloskundige, de ‘African docter’ en de homeopaat. Een belangrijk uitgangspunt is dat mensen zelf de zorg mogen kiezen die zij wensen.

 

Mensen mogen zelf de zorg kiezen die zij wensen

Samenwerking

Homeopaat Karen van Leer is vanaf het begin als vrijwilliger bij het centrum betrokken geweest. Regelmatig reist ze naar Noord Malawi om er mee te draaien in de homeopathische kliniek. In 2001 ging ze voor het eerst. Ze kan zich haar kennismaking met het land nog goed voor de geest halen: ‘Dat was heftig. Voor het eerst kwam ik in contact met aidspatiënten in alle stadia en kinderen die overleden aan meningitis en malaria. Dat ik naast homeopaat ook verpleegkundige ben, is een pre. Door de medische kennis en ervaring die ik heb opgedaan in het ziekenhuis, kan ik de ernstige dingen eruit halen en dan reguliere zorg inroepen. Er is in het centrum een heel goede samenwerking tussen de Westerse geneeskunde en de homeopathie.’

Het Eva Demaya Centrum draait op Afrikaanse artsen die opgeleid zijn in het universiteitsziekenhuis in Malawi. Ook de verloskundige en de vier homeopathische assistenten zijn Malawiërs. Homeopaten uit het Westen die voor kortere of langere tijd als vrijwilliger naar het centrum komen, houden zich vooral bezig met het opleiden en ondersteunen van deze assistenten. Ook Karen gaf deze zomer tijdens haar verblijf veel ‘training on the job’: “Ik heb veel in de kliniek gewerkt. Ook in de buitenkliniekjes, een soort kleine dependances van de homeopathische kliniek in het Centrum. Vooral de homeopaten die ondersteuning nodig hebben, komen dan naast mij zitten. Ik laat ze zien hoe ze wonden moeten verzorgen, samen met de verloskundige of de verpleegkundige.”

 

Donker

Hewe is bijvoorbeeld zo’n buitenkliniek aan de grens van Zambia. De kliniek wordt gerund door een sjamaan die traditionele geneeswijzen doet. Samen met de homeopaten van het centrum werd Karen er deze zomer een dag naartoe gebracht om praktijk te doen. “Er zaten zeker 100 mensen te wachten”, vertelt ze. “Kinderen met longklachten en diarree, veel wonden, hoofdpijn… We nemen alles mee: verband, zalf, homeopathische middelen. Eén homeopaat behandelt wonden, eentje deelt voedselpakketjes uit voor mensen die ondervoed zijn, twee behandelen totdat het donker wordt. Pas toen we niets meer konden zien, zijn we teruggegaan.”

Verwondingen zijn een veelvoorkomend probleem in Malawi. Door verbranding, maar ook door een beet van een dier of na een val. Omdat veel mensen besmet zijn met HIV, ontsteken de wonden snel. “Als ik daar kom in juli is het winter. Mensen stoken alles op hout, hebben het koud, gaan te dicht bij de warmtebron zitten, kinderen vallen in het vuur,” vertelt Karen. “De mensen kunnen kiezen om met hun verwondingen naar de Westerse geneeskunde te gaan of naar de homeopaten. Ze doen beide. In homeopathische kliniek komen ze omdat ze de voorkeur geven aan natuurlijke geneesmiddelen.

Ik herinner me een jongen die van zijn fiets was gevallen en met een enorme wond in zijn knie kwam. Hij had er aarde in gestopt. Die wond zag er verschrikkelijk vies uit, en er vormde zich al gangreen. Ik heb hem meegenomen naar de arts. Hij had acuut antibiotica nodig anders moest zijn been eraf. Ik gaf hem daarnaast homeopathische middelen en spoelde de wond met Calendula. Die jongen moest urenlang strompelen om naar de kliniek te komen, en iedere dag terugkomen.’

 

Kraamkliniek

Veel vrouwen uit de omgeving komen naar het Eva Demaya Centrum om te bevallen. Daardoor kan de kraamkliniek soms heel druk zijn. Vrouwen kunnen aangeven of ze tijdens de bevalling homeopathische ondersteuning willen. Karen vertelt glimlachend over een vrouw die de kliniek binnenkwam met onregelmatige weeën: “Ze ging bevallen van haar eerste kindje. Aan mij werd gevraagd een homeopathisch middel te geven dat contracties reguleert. Dat deed ik en nog geen drie uur later werd er een gezonde jongen geboren. Nadat de placenta er was, gaf ik haar Arnica om de bloeding te stoppen en vanwege een knipje nog drie dagen Calendula om de wond sneller te laten helen. De volgende ochtend ging mevrouw met kindje op de rug lopend naar huis, vergezeld door haar man.”

Homeopaten uit verschillende Europese landen leggen soms hun eigen werk voor een of meer maanden stil om in het Eva Demaya Centrum als vrijwilliger te helpen. Met name het opleiden van community health workers heeft prioriteit, zodat deze in hun eigen gemeenschap mensen met homeopathie kunnen behandelen. Deze gemeenschappen liggen vaak zo afgelegen dat mensen nauwelijks toegang hebben tot gezondheidszorg. Met name in de regentijd zijn de wegen onbegaanbaar.

 

Karen bij het Eva Demaya CentreVriendengroep

Karen gaat eens in de twee jaar naar Malawi. Haar reis en verblijf betaalt ze zelf. “Inmiddels heb ik een netwerk van patiënten, familie en collega’s die mijn reis sponsoren. Het is belangrijk dat mensen daar af en toe een maand heen willen gaan. Vooral om de mensen in Malawi op te leiden. De reizen naar Malawi zijn vaak niet gemakkelijk, maar ik ga graag. Malawiërs zijn hartelijke mensen; je kunt ontzettend met ze lachen. Het is een hele vriendengroep geworden. Ik voel me ook heel veilig daar. Het is er mooi en zeer leerzaam.”

Voor meer informatie: http://www.evademaya.nl

 

 – Geschreven door Lillian Peters –