Het Eva Demaya Centrum in Malawi – 2016

Foto_Malawi_2014_1Een hartverwarmende ontvangst met een aangenaam verblijf in het Eva Demaya Centrum. Inmiddels heeft de homeopathie veel harten van mensen maar ook van artsen gestolen, en met een leuke groep Europese Homeopaten blijven we studenten en reeds opgeleide mensen enthousiast voeden met kennis en ervaring zodat zowel in het Centrum als in de ver afgelegen gebieden hulp geboden kan worden aan de allerarmsten.


Inmiddels worden er 2 nieuwe Homeopatische kliniekjes gebouwd in ver afgelegen dorpjes, namelijk Jumbi en Mphangala.


In het eerste weekend ging ik met 3 homeopaten uit de eerste groep opgeleide mensen en 2 stagiares naar Jumbi. De tocht daar naartoe is prachtig. De omgeving doet me denken aan de Spaanse Pyreneeën. Vooral de mooie luchten voegen een extra dimensie toe aan de sfeer. Veel spullen op het dak van de auto gebonden, de laadbak vol met voedselpakketten, medicijnen, verbandmiddelen en homeopaten reden we vroeg naar een tochtig schoolgebouwtje in de bergen waar inmiddels veel moeders met kindertjes zaten te wachten op ons. De meest voorkomende klachten die we behandelden waren longproblemen, diarree, huiduitslag, wonden, koorts en malaria.


Tussendoor kwam er een man binnen die gebeten was door een kleine schorpioen. Ook hier vonden we een goed middel voor. Hij kwam een paar dagen later in het Centrum melden dat het veel beter met hem ging.

Zodra de zon ondergaat om ongeveer 16.30 uur pakken we onze spullen in en vertrekken voldaan huiswaarts.


Foto_Malawi_2014_3De tijd dat ik in de kliniek was, werd een nieuwe enthousiaste groep studenten opgeleid tot homeopaat. Ze verblijven voor een half jaar intern in het Centrum. Dr. Chawezi Katete (zelf erg geinteresseerd in homeopathie en kruidengeneeskunde) gaf Medische scholing. Na dat half jaar kunnen de opgeleide mensen actief aan de slag in hun afgelegen dorpen. Wel blijven er terugkomdagen in het Centrum om te evalueren hoe het met iedereen gaat in hun dorp.

En dat is de intentie van ons Europese Homeopaten om kennis en vaardigheden te delen zodat de bevolking het zelf kan doen.