Het Eva Demaya Centrum in Malawi – 2016

Foto_Malawi_2014_1Een hartverwarmende ontvangst met een aangenaam verblijf in het Eva Demaya Centrum. Inmiddels heeft de homeopathie veel harten van mensen maar ook van artsen gestolen, en met een leuke groep Europese Homeopaten blijven we studenten en reeds opgeleide mensen enthousiast voeden met kennis en ervaring zodat zowel in het Centrum als in de ver afgelegen gebieden hulp geboden kan worden aan de allerarmsten.

Inmiddels worden er 2 nieuwe Homeopatische kliniekjes gebouwd in ver afgelegen dorpjes, namelijk Jumbi en Mphangala.

In het eerste weekend ging ik met 3 homeopaten uit de eerste groep opgeleide mensen en 2 stagiares naar Jumbi. De tocht daar naartoe is prachtig. De omgeving doet me denken aan de Spaanse Pyreneeën. Vooral de mooie luchten voegen een extra dimensie toe aan de sfeer. Veel spullen op het dak van de auto gebonden, de laadbak vol met voedselpakketten, medicijnen, verbandmiddelen en homeopaten reden we vroeg naar een tochtig schoolgebouwtje in de bergen waar inmiddels veel moeders met kindertjes zaten te wachten op ons. De meest voorkomende klachten die we behandelden waren longproblemen, diarree, huiduitslag, wonden, koorts en malaria.

Tussendoor kwam er een man binnen die gebeten was door een kleine schorpioen. Ook hier vonden we een goed middel voor. Hij kwam een paar dagen later in het Centrum melden dat het veel beter met hem ging.

Zodra de zon ondergaat om ongeveer 16.30 uur pakken we onze spullen in en vertrekken voldaan huiswaarts.

Veel bewondering heb ik nog steeds voor vrouwen die praktisch alles doen en nog steeds onderworpen zijn aan mannen. Maar goed dat het Eva Demayacentrum de mogelijkheid biedt om vrouwen een kans te geven in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

 

Foto_Malawi_2014_2Ook werd mij door Jacqueline gevraagd om eens naar de kudde koeien te kijken die goed at, maar afviel. Inmiddels had er ook een veearts naar gekeken. Samen met Andrea, die ook homeopaat is, hebben we gezocht naar een middel dat we aan iedere koe hebben gegeven. Het was alleen een hele toer om het middel bij iedere koe naar binnen te krijgen. Zes sterke mannen hielpen ons, maar inmiddels leek het schouwspel meer op rodeo. De koeien werden onrustig van het idee dat we ze wilden vangen, dus besloten we het middel op een andere, vriendelijke manier toe te dienen. We besloten het in een hap voer te stoppen en persoonlijk aan de koeien te geven. Na een week begonnen ze dikker te worden. Over een maand krijg ik verslag of dit heeft doorgezet.

 

 

Foto_Malawi_2014_3De tijd dat ik in de kliniek was, werd een nieuwe enthousiaste groep studenten opgeleid tot homeopaat. Ze verblijven voor een half jaar intern in het Centrum. Dr. Chawezi Katete (zelf erg geinteresseerd in homeopathie en kruidengeneeskunde) gaf Medische scholing. Na dat half jaar kunnen de opgeleide mensen actief aan de slag in hun afgelegen dorpen. Wel blijven er terugkomdagen in het Centrum om te evalueren hoe het met iedereen gaat in hun dorp.

En dat is de intentie van ons Europese Homeopaten om kennis en vaardigheden te delen zodat de bevolking het zelf kan doen.

 

Foto_Malawi_2014_4Fantastisch dat Jacqueline Kouwenhoven de Manager Director van het Eva Demayacentrum vanuit een warm hart voor de allerarmsten en na het voeren van een eerlijke campagne het zover gebracht heeft om als lid in het Parlement plaats te nemen met als portefeuille Gezondheidszorg.

 

 

 

 

 

 

dr. Chawezi – Say Hi to the world

 

Spaarcentjes Tjebbe

Foto_Malawi_2014_5Tjebbe (5), mijn kleinzoon, had veel gehoord van zijn Omi over arme kindertjes in Malawi en deed, voordat ik vertrok, klusjes voor mensen om geld te sparen. Vlak voor mijn vertrek had hij al 30 euro verdiend.

Hieronder zie je een paar foto’s van de kleuterklas waarin de weeskinderen als eerst een t-shirt kregen omdat ze het koud hadden. Wat waren ze hier blij mee!

Foto_Malawi_2014_6Voordat ik vertrok hebben ze een liedje gezongen om Tjebbe te bedanken en ze hopen hem een keertje te ontmoeten.

 

 

– Voor meer informatie over mijn werk in het Eva Demaya Centre klik hier
– Of kijk op de site van de Eva Demaya Stichting